V Knize radosti  Jeho svatost Dalajláma a arcibiskup Desmond Tutu rozebírají podstatu skutečné radosti.

Může hédonismus přinést pocit štěstí? 

"Miluji jídlo. Bez jídla moje tělo nepřežije. Ale při každém jídle musíte rozvíjet schopnost konzumovat jídlo bez závislosti," říká Dalajláma. "Jíst pouze pro přežití organismu. Člověk musí přemýšlt o hlubší hodnotě vyživování těla."

Spokojenost lidí je omezená a krátkodobá, protože se lidé zabývají pouze smyslovými prožitky. Jsou šťastní tak dlouho, dokud hraje hudba. Mají dobré jídlo, jsou šťastní. Když se děje něco pozitivního, jsou šťastní. Když tyto věci skončí, začnou být neklidní, začnou se nudit. 

Když radost vzniká na úrovni mysli a nikoli pouze na úrovni smyslů, lze si udržet hluboký pocit uspokojení na mnohem delší dobu. Když jste radotní na mentální úrovni, na fyzické bolesti příliš nezáleží. Mentální štěstí nebo duševní potěšení v nás vyvolává pocit sounáležitosti s ostatními. Stačí i deset minut meditace na téma soucitu nebo laskavosti k druhým a její účinky pocítíte celý den. 

Pokud jsme v dobré náladě, neublíží nám nějaký ten problém, pokud ale máme náladu špatnou, ani návštěva dobrého přítele nás pocitu neštěstí nezbaví.